Eerlijkheid in zaken


Elke mens kan men wel eens bedriegen en sommige mensen zelfs meermaals, maar men kan niet alle mensen doorlopend bedriegen zonder gevolgen. Als je in het zakenleven een goede toekomst wil uitbouwen, moet je eerlijk zakendoen. Geloof het gerust, dat kan; de meeste succesvolle zakenmensen doen het en velen onder hen worden er héél rijk mee.


Het probleem vandaag is de wijd verspreidde invloed van het internet.

Honderd procent eerlijkheid in reclame zou betekenen dat ze naast alle mogelijke voordelen ook nog eens de nadelen zou vermelden. Dit komt nooit voor en verwacht het publiek ook niet. Het publiek houdt er rekening mee dat men de voordelen overdrijft en de nadelen verzwijgt. Ook al kan het ene niet zonder het andere. Iedereen weet dat men reclame niet altijd letterlijk kan/mag nemen, maar het gaat er wel over de suggestie. Wat men suggereert mag volgens mij, niet onwaar zijn.

Als men zegt “leer Spaans in twee maanden” weet men wel dat dit ‘letterlijk’ bijna onmogelijk is . Als men 12u per dag studeert zou men wel al aardig wat Spaans kunnen spreken. Men suggereert hiermee eigenlijk dat het wel snel zou kunnen, waar niets fout mee is. Anders zou het zijn als men zegt “Sluit je aan bij ons en morgen spreek je Spaans”. Bij het tweede suggereert men niet alleen een onmogelijk snelle tijdspanne maar tevens ook nog eens dat het volledig zonder moeite of werk zou kunnen.Anders wordt het met de online guru’s die rijkdom en succes binnen de maand of paar maanden beloven, en meestal nog zonder investering en/of inzet (werk). Teken in op hun online cursussen en je leert hoe het internet ook jou schatrijk maakt zonder uit je zetel te komen of terwijl je de hele wereld aan het verkennen bent. Dit is pure waanzin (en waarschijnlijk ook verboden) maar toch vind je ze bijna op elk internet reclame filmpje. Men wil een keten van internet lessen aan jouw verkopen, die je op jouw beurt moet trachten door te verkopen. Geen opleiding, geen begeleiding en een onzeker product.

We beseffen goed dat deze huidige hype vooral onzekerheid en angst verspreidt en dat de meesten het bos niet meer gaan zien door de bomen. Tegelijkertijd bouwen de guru’s er een “niet slagen, eigen fout” systeem in. Het is jouw fout, dat je niet gedreven genoeg bent, dat je te weinig inzet of inzicht hebt. Nooit die van hen. Toch is het frappant om te zien hoeveel personen geneigd zijn om mee te gaan in het verhaal van snel en moeiteloos rijk te worden.Er is absoluut niets mis mee om mensen te motiveren. De meesten onder ons kunnen dit zeker gebruiken. Maar dit kan alleen maar het begin van een verhaal betekenen, en zeker niet een totaal plaatje. Al het zware werk, de inspanningen en het meermaals op de bek gaan, alvorens men een ideale lijn vindt en het begint te draaien, moet nog komen. Als het echt zo gemakkelijk moest zijn, zouden er miljarden miljonairs rondlopen.


Ik daag je uit, ga er met enkele praten. Je zal snel ontnuchterd zijn.


Dus… conclusie; het is onmogelijk? NEEN, zeker niet! Integendeel zelf.De grootste fout is dat er nergens degelijke praktijk opleidingen zijn om zelfstandige of ondernemer te worden. En dit is nu zelfs Europees afgeschaft (geen bedrijfsbeheer of vestigingsattest meer nodig). Een schande!


Een degelijke begeleiding en opvolging, tegelijkertijd met praktijkervaring en proberen is dé oplossing voor dit probleem. Zo voorkomt men dat de eerste 3 tot 5 jaren van ondernemen, voor zichzelf een fortuin kosten. Mogelijk zelfs een faling.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven