Financieel onafhankelijk, wat is dat?


Financieel onafhankelijkheid, in de volksmond ook wel “binnen zijn” genoemd, is een uitdrukking die voor iedereen net iets anders betekent. Financieel onafhankelijk heeft wel drie belangrijke pijlers. Zonder deze elementen kan je onmogelijk financieel onafhankelijk worden of zijn.

Als je financieel onafhankelijk bent, hoef je niet meer “verplicht” te werken om je dagdagelijkse uitgaven te financieren. Je zal dan een vermogen hebben opgebouwd, of een passief inkomen, om al je dagelijkse kosten te dekken. Dus zolang je verplicht bent om te werken om rond te komen, ben je niet financieel onafhankelijk. Als je financieel onafhankelijk bent, zal je eveneens moeten beschikken over een reserve, die je in geval van nood kan aanspreken. Laat ons zeggen, je rijdt je wagen in de prak, dan moet je onmiddellijk een andere kunnen kopen, zonder dat je de rest van het jaar je dagdagelijkse kosten aantast. Om financieel onafhankelijk te blijven moet je tevens er ook voor zorgen dat je kapitaal of inkomsten vanzelf blijven groeien, en dan wel sneller of gelijk aan de inflatie of je levensstijl.

Je kan gerust met een passief inkomen van € 2000 per maand en een spaarrekening van € 100.000 financieel onafhankelijk zijn en tegelijkertijd kan je met twee miljoen op je rekening ver van huis zijn. Effe uitleggen. Als je maandelijkse rondkomt met € 1500 en er € 2000 ontvangt zal je nog maandelijks € 500 wegzetten. Die laten je spaarrekening maandelijks groeien en je passief inkomen blijft binnenlopen. No worries. Als je daarentegen 2 miljoen op je rekening staan hebt, geen passief inkomen en een maandelijkse uitgave van € 10.000, dan raak je al in paniek na 10 a 15 jaar.

Dus analyseer je dromen en maak hier een doel van.

Het is dus ontzettend belangrijk om allereerst een doel voor ogen te hebben voor je jezelf motiveert ervoor te gaan. Anders heb je geen richting. Een doel en een tijdspanne zullen je reis en reisweg makkelijk maken en je sneller en beter laten beslissen. Het zal je ook makkelijker maken om gedurende een tijd minder te consumeren en meer opzij te zetten en te investeren om je doel te bereiken.

Zelfs al ben je dan onderweg, je zal zien dat de tijdspanne of het bedrag niet zo belangrijk zijn, wel de reis én het doel op zichzelf.

Als je zelf gelooft in je doel (ontzettend belangrijk) dan zal je sowieso genieten van deze reis en de langzame verwezenlijking hiervan. Sommigen zullen hier zo’n plezier in beleven dat ze, ongeacht het doel hebben verwezenlijkt, continue blijven verwezenlijken (blijven reizen). Je creëert een kruisweg voor jezelf. Een passie. Daarom ook dat vele ondernemers, ook al zijn ze al jaren geleden financieel onafhankelijk, blijven ze ondernemen en bezig zijn.

Financieel onafhankelijk betekent ook “echte” vrijheid!


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven