Wees een koerspaard, geen boerenpaard!


koerspaard, geen boerenpaard

Bij een kleine of middelgrote onderneming is er meestal de eigenaar of mede-eigenaar en zij zijn dus de baas. Mannelijk en/of vrouwelijk.


In een groot tot zeer groot bedrijf is dit meestal een directeur of manager die werkt voor een raad van bestuur, en bij een multinational zijn dit meestal meerdere directeurs of managers die ieder hun eigen afdeling of filiaal runnen. Ieder van deze bazen is ondernemer: hij of zij leidt een zaak en wordt beloond met een salaris plus een aandeel in de winst.


Als u in een zaak de baas wil worden, moet u hard, lang en intelligent werken. Een persoon in leiding stelt de zaak boven een privé leven, en denkt aan vooruitgang voor vele jaren. Indien men denkt dat dit makkelijker is en men het wel zal redden zonder hard of intelligent werken, krijgt men meestal snel een koude douche.

De wereld kent bedienden en leiders, in alle aspecten, zoals er ook trek- en renpaarden in de wereld zijn. Trekpaarden hoeven niets bijzonder te presteren; ze trekken gestaag een kar of getuig en krijgen daarvoor in de plaats op tijd hun rust, hun hooi en haver. Ze hebben een regelmatig leven met weinig ups of downs.


Koerspaarden moeten een cursus rennen doorlopen en steeds opnieuw betere en betere prestaties leveren. Hun leven wordt een race tegen concurrenten, tegen de klok en tegen hun eigen vorige prestaties. Ze moeten alles geven wat ze in zich hebben, want er is voor hen maar 1 plaats die telt; de top.


Gewoon een beetje inspannen is niet genoeg want dat brengt hen niet verder.

Als men na een lange koers aan de eindstreep komt moet men er meestal nog een sprint uitpersen. Want men moet deze race winnen. En dan de volgende; en de volgende.


Zo gaat het vijf, zeven, tien jaar lang. Dan heeft het paard voor zijn eigenaar miljoenen verdiend en krijgt het in de plaats een super beloning. Het krijgt een eigen weide en super voedsel. Het nog relatief jonge paard krijgt mooie merries (of hengsten, als het zelf een merrie is) op bezoek want men wil zijn/haar geslacht verderzetten.


Het is nog niet oud en kan nu volop van het leven genieten. Bij het boerenpaard gaat het leven gewoon saai verder. Het blijft doorgaan tot het oud wordt en reuma krijgt. Als het niet meer opbrengt voor zij baas..


Net zoals er nog last- en renpaarden in de wereld zijn zijn er bazen en werknemers.


U zal zelf de keuze moeten maken…

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven